Olympijský turnaj FIDE 2012

Autor: Juraj Lörinc | 1.8.2012 o 23:02 | Karma článku: 4,27 | Prečítané:  455x

Že už vám olympiáda lezie ušami, ešte len začala? Že aké pofidérne športy sú olympijské, zatiaľ čo slovenská hádzaná nie je? Že to už môžu na olympiáde aj hrať šach? Môžeme sa sporiť o tom, či je šach športom* (hraný - praktický od istej úrovne podľa mňa áno), ale je isté, že nie je športom olympijským. Nie je, a pokiaľ ma moja pamäť neklame, ani nikdy olympijským športom nebol. Boli pokusy ho dostať do programu olympijských hier, ale tie vyústili len do vytvorenia šachových olympiád. Tieto olympiády môžu toto meno nosiť napriek snahám MOV potierať neautorizované používanie olympijských mien a symbolov, lebo názov šachová olympiáda je tradičný. Momentálne sa konajú pravidelne každé dva roky a už od začiatku sú vlastne otvorenými majstrovstvami sveta družstiev v šachu.

Tento rok sa bude šachová olympiáda konať na jeseň v Turecku. Dve sesterské šachové organizácie FIDE (pre hraný šach) a WFCC (organizácia kompozičných šachistov) pri tejto príležitosti organizovali skladateľskú súťaž v ôsmich oddeleniach Olympic Chess Composing Tourney 2012.

Sám som bol poctený rozhodovaním "môjho" oddelenia exoúloh a keďže som nemal nič schopné do iných oddelení, ako skladateľ som sa nezúčastnil. Ako rozhodca som od usporiadateľa dostal koncom mája na posúdenie 56 anonymizovaných exoúloh a v priebehu dvoch mesiacov som vypracoval predbežný výsledok. Poviem vám, kvalita to bola poriadna, toto rozhodovanie som si užil.

Medzitým bol už aj prvý predbežný výsledok zverejnený, konkrétne rozhodnutie v oddelení mnohoťažiek. Ceny boli udelené kvalitným (a pomerne komplikovaným na vysvetľovanie) skladbám, takže z výsledku vyberám jediný slovenský úspech č. 240 a novonemeckú chuťovku č. 241.

Problém č. 240
Stanislav Vokál
4. pochvalná zmienka
Olympijský turnaj FIDE 2012

Mat 11. ťahom (7+4)
Čierny kráľ je na diagrame č. 240 zabednený - alebo radšej zadebnený? - a po prvom ťahu bieleho 1.Sf5! sa ukazuje, že aj čierna veža je prišpendlená k obrane poľa d7. Vďaka tomu má čierny len jeden ťah, ktorý nevedie k rýchlemu matu 1...Vb7. Čo teraz biely?

Ukazuje sa, že nemôže len tak vyraziť vpred kráľom, lebo čierna veža by ľahko mohla zbesnieť. Tento expresívny výraz označuje figúru, ktorá môže beztrestne šachovať kráľa, aj keď by ju bolo možné brať, lebo takéto branie by znamenalo pat. Ostáva teda len pohyb pešiakom 2.b3! (nie 2.b4? kvôli 2...Va7! a čierna veža zbesnie).Čierny môže len 2...Va7 a teraz sa ukazuje možnosť pohybu kráľom 3.Ke3.

Ďalej to ide systematicky takto 3...Vb7 4.b4 Va7 5.Kf4 Vb7 6.b5 Va7 7.Kg5 Vb7 8.Kh6 Va7 9.Kg7 Vb7 a teraz nasleduje pointa 10.Sg6! s hrozbou 11.Sxf7#, proti čomu má čierny len neúčinnú obranu 10...fxg6 s nasledovným 11.f7#.

Rozhodca oddelenia mnohoťažiek, ruský veľmajster Jakov Vladimirov o úlohe napísal (môj voľný preklad z ruštiny): Úlohová variácia dávno známeho štúdiového systematického pohybu kráľa a pešiaka, ktorý kráľa kryje pred útokom čiernej veže.

Ja dodávam, že ide o zrozumiteľnú skladbu, v ktorej neprebieha nejaký komplikovaný boj, ale zase dáva aj menej zdatnému priaznivcovi možnosť vychutnať si mnohoťažku s nejakou myšlienkou z diagramu.

Problém č. 241
Ralf Krätschmer
2. pochvalná zmienka
Olympijský turnaj FIDE 2012

Mat 7. ťahom (11+12)
Postavenie na diagrame č. 241 je o čosi komplikovanejšie. Biely by chcel útočiť takto: 1.Kf6? (hrozí krátky mat 2.Sxe5#) 1...c4 2.Sxe5+ Kc5 3.Jxa4+ Kb4 4.Sc3+ Kxa4 5.b6#, ale tomuto plánu (v terminológii novonemeckej školy nazývanom hlavný plán) bráni vyvrátenie 4...Vxc3!.

Preto sa biely pokúsi čiernu vežu odlákať prípravným plánom: 1.Vh1? s hrozbami po prvom rade, proti ktorým čiernemu pomôže len 1...Vxh1. Hotovo? Nie, lebo po 2.Kf6? sa objavila pre čiernu vežu nová možnosť obrany 2...Vh5!.

A to je dôvod, prečo biely ešte musí aj prvý prípravný plán pripraviť druhým prípravným plánom: 1.Vh4! hrozí 2.Vxg4+ s rýchlym matom, proti čomu existuje jediná aspoň trochu schopná obrana 1...h5. Teraz je zrejmé, prečo takto - pole h5 je už čiernej veži neprístupné a možno spustiť kombináciu s dvomi obeťami: 2.Vh1! Vxh1 3.Kf6! c4 4.Sxe5+ Kc5 5.Jxa4+ Kb4 6.Sc3+ Kxa4 7.b6#.

Aké logické, že?

Trochu nepochopiteľný komentár rozhodcu v takom zmysle, že nie zlá logická kombinácia, ale záver typu "ako sa zadarilo", teda dĺžka úlohy mohla byť aj väčšia aj menšia. Podľa mňa má svoje čaro zahnanie čierneho kráľa na opačný kraj šachovnice, než bol úvod kombinácie, a že "to vyšlo" s modelovým matom, to skôr nie je náhoda, ale majstrovstvo skladateľa.

(Na rozdiel od Jakova Vladimirova nie som odborníkom na mnohoťažky, ale na druhú stranu, Vladimirov je známy svojimi čudnými názormi na niektoré aspekty šachovej skladby. Z tohto pohľadu je ešte výsledok ako celok celkom ok.)

Ešte uvidím, či a ako sa dostanem k zverejneniu nejakých úloh z iných oddelení. Snáď.



Poznámka pod čiarou

* - Pozri napríklad 4 roky starý článok z časopisu Time Should Chess Be an Olympic Sport?




Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Minúta po minúte: Fico na sneme opäť útočil aj na médiá

Vo funkcii podpredsedov skončia Dušan Čaplovič a Pavol Paška.

DOMOV

Odhalila kauzu predsedníctva. Odkiaľ prišla Zuzana Hlávková?

Gymnázium, ktoré navštevovala, jej plánuje vyjadriť verejnú podporu.

EKONOMIKA

RegioJet skracuje svoje vlaky do Košíc, na prevádzku má málo vozňov

Jazdiť bude len so siedmimi vozňami.


Už ste čítali?